Vanliga frågor

Varför flyger man bara på morgon och kväll?
Under sommarhalvåret flyger vi så nära soluppgång och solnedgång som möjligt p.g.a. att det mitt på dagen kan vara mycket termik. Termik blir det när marken värms upp och det blir uppåtvindar (som t.ex. skärmflyg och segelflygplan nyttjar) som gör att ballongen blir väldigt svårmanövrerad.

Vintertid förekommer inte termiken och då är det möjligt att flyga hela dagarna.


Hur högt flyger man?
Vanligtvis flyger vi mellan ca 1000 och 3000 fot (1 fot = 0,3048 meter, oftast räknar man att 1 fot är cirka 30 cm).


Hur länge flyger man?
Det varierar men oftast blir det cirka 1 timme i luften.


Hur klär man sig vid ballongflygning?
Vi brukar säga att man ska klä sig som om man ska ut på en skogspromenad. Undvik syntetiska material i kläderna. Tänker ni hjälpa till så behövs arbetshandskar. Ingen nackdel att använda hörselskydd.


Hur styr man en ballong?
Man åker med vinden. Ofta varierar vindriktningen något på olika höjd och genom att ändra höjden och hitta den vindriktningen som är lämpligast kan vi ”styra” något.


Är det farligt att flyga ballong?

Nej! I flygplaneringen som piloten gör ingår mycket säkerhetstänkande, d.v.s. att redan före start planera för rikligt med landningsmöjligheter, god marginal med gasolmängd, mm. Det som kan vara farligt är kraftledningar och master som vi därför håller god marginal till av säkerhetsskäl.

 

Kan man flyga när det regnar?
Regnet i sig är inte farligt men ballongen blir tyngre och det går åt mer gasol. Men när det är nederbörd brukar det vara ostadigt och turbulent väder som kan vara farligt.

Sedan är det heller inte så roligt att få ett stort blött ballonghölje att ta hand om, det är ju inte så lätt att hänga upp det på tork. Om det är blött eller fuktigt börjar det snart mögla vilket gör att vi behöver torka det inom några dagar. Lättaste sättet att få det torrt igen är att ta ut det och göra en varmfyllning (fyller höljet med luft på samma vis som om vi skulle förbereda för flygning) och då torkar tyget på några minuter.


Hur stor är ballongen?

Vi får plats fem personer i vår ballongkorg. Höljet rymmer 105 000 kubikfot luft.

Det finns annars många olika ballongstorlekar, alltifrån för en person upp till drygt 30 personer. Vanligaste tävlingsballongerna tar två/tre personer.

 

Vad är det för bränsle som används?
Gasol (LPG) och det är propan som används. Vi använder cylindrar som rymmer 20 kg styck och brukar ha med oss fyra stycken vid flygningarna.

Hur mycket som går åt beror mestadels på ballongens storlek och vikten i korgen. Avgörande är också åldern på höljet – ett nytt tyg är tätare än ett äldre. I vår ballong går det åt ca 40 kg gasol per timme.

 

Hur kan jag själv få flyga?
Dalslands ballongklubb flyger enbart klubbmedlemmar. Det finns företag i vår omgivning där du köper en ballongflygning och flyger i företagets upptagningsområde.  

Tycker du det är kul med ballongflyg och vill engagera dig mer än att bara prova att flyga en gång är du välkommen att bli medlem i Dalslands ballongklubb.