Flygning 2016-03-23

Foto: Erika Fagan och Eva Olsson.

När

2016-03-23
Var Solid - Häreholm
Pilot Kenneth Olsson
Crew 10
Flygtid 1 timma 10 minuter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan se Evas flygningen i Google Map  eller Google Earth

 

Vid samlingen släpptes en vanlig heliumfylld ballong (väderballong) för att vi skulle se vindarnas riktning och fart - samma väg brukar luftballongen sedan ta. Men idag hoppades vi att det inte skulle stämma ... väderballongen fastnade nämligen i närmaste björkens grenar en stund före den tog fart uppåt och åt sydväst.

 

Bland fordonen som stod lite kors och tvärs på garageinfarten kikade folk intresserat på vart väderballongen tog vägen.

 

Kartan inspekterades och utifrån den förväntade riktningen och farten funderades på var vi skulle flyga och lämplig startplats.

 

Efter en kort rundtur stod vi snart på ett gärde vid Solid, norr om Högsäter. Kenneth, som var dagens pilot inspekterade och ...

 

... gav klartecken till att ballongens olika delar plockades fram ur släpkärran och monterades samman.

 

Victor försökte säga till sin mamma att "jag vet att du säger att jag ska ha hörselskydd på mig men jag VILL INTE ...

 

... så jag smyger undan med en banan här borta vid ballongkorgen i stället där säkert ingen ser mig".

 

Förberedelserna för att få ballongen flygduglig fortsatte och ballonghöljet kopplades ihop med ballongkorgen och breddes ut på marken.

 

Fläkten startades och ballonghöljet fylldes med mer och mer luft och ...

 

... fick alltmer sin runda form. När brännaren sedan startades och värmde upp luften i ballongen så reste den stolt på sig. Genom att någon håller emot i repet från toppen av ballongen blir det en mer kontrollerad uppresning.

 

Påskkärringen utmanade Kenneth och ballongen. "Jag är startklar - ska vi inte iväg nu - vem kommer först till landningsplatsen."

 

Trots allt så var det ballongen som startade först.

 

Det blev en fin flygtur med strålande solsken. Ballongen svävade som planerat åt sydväst och passerade väster om Högsäter. I närheten av Brasäter planerades för landning. Följebilen träffade på en häst som reds på vägen intill och genom kommunikationsradion var det klart vad pilotens planer var så ryttaren tillfrågades och sina planer. Hästen verkade mer intresserad än rädd av luftballongen men ryttaren valde glatt att ändra område för var hon tänkte rida och gav ballongen mer yta att landa på. Vi är så lyckligt lottade med alla underbara djur- och markägare. Vilket fantastiskt samarbete!

Men ... vindarna ville något annat och ballongen ändrade flygriktning på låg höjd och flög sedan istället mot nordväst. Klicka gärna på länk till GPS-informationen under faktarutan ovan och se ballongens geografiska färd.

 

Blev slutligen en vacker landningsplats intill Häresjön. Två ungdomar kom ut på gärdet och Kenneth hörde dem ropa "LANDA, LANDA". Så då gjorde han det! Och vi fick extra god hjälp vid packningen.

 

Ballongen packades ihop och lyftes tillbaka in i släpkärran igen i väntan på nästa flygtillfälle. 

 

Undrar någon hur det gick med påskkärringens flygning? Hon kom fram till ballongens landningsplats alldeles efter ballongen landat men det var nära, nära att hon kom först. Det hördes en del bortförklaringar såsom att ballongens sväng vid Brasäter lurat henne, långsam kvast och att hon gjort en mellanlandning vid Coop i Högsäter och hämtat ut en vinst på två (2) kilo godis - hon presenterade också bildbevis för detta. Nja inte bara bildbevis - hon bjöd faktiskt också ur påsen.