Flygning 2016-09-12

Foto: Håkan Kristiansson och Eva Olsson.

När

2016-09-12
Var Gustavsberg - Uddevalla
Pilot Kenneth Olsson
Crew 7
Flygtid 45 minuter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan se Kenneths flygning i Google Map  eller Google Earth

 

 

 På parkeringen utanför Blomsterlandet vid Kuröd sågs två ballongbussar med släp samt en skara människor som stod och tittade upp i skyn. Vad händer? Jo det var samling inför kvällens ballongflygning och folk stod och tittade efter den vanliga heliumfyllda ballongen som släppts iväg för att visa vindens riktning och fart. Samma väg kommer luftballongerna att ta sedan. Idag försvann den i nordlig riktning.

 

Kartan studerades och lämplig flygrutt diskuterades av piloterna Peter Olsson som skulle flyga passagerare för Ballongflyg i Väst och Kenneth Olsson som var dagens pilot för Dalslands ballongklubb. Son och far skulle flyga tillsammans! Peter lär vara den enda i världen som varit med och utbildat båda sina föräldrar till ballongpiloter.

 

Det beslutades att gräsytorna vid Gustavsberg i södra Uddevalla skulle bli lämpliga som startplats. Ballongkorgen riggades snart i ordning. Jerry Karlén som vunnit en flygning i samband med klubbens årsmöte var idag också med vid flygningen.

 

Proveldning gjordes i båda ballongerna för att testa att gasolen, slangar, kopplingar och brännarna fungerade som det skulle. Det mesta av förberedelserna handlar om kontroller och säkerhetstester.

 

Först i luften var Dalslands ballongklubb medan ...

 

... deras följebil var kvar tillsammans med Ballongflyg i Väst vars ballong nu ...

 

... också rest på sig. Ramax-ballongen är större än vår och det syntes hur den reste sig över trädtopparna.

 

Men snart lyfte även den från marken med ...

 

... sin last av tolv passagerare.

 

Vår ballong hade hunnit en bit in över Uddevalla när Remax-ballongen syntes i luften.

 

Lite disigt men bland annat Uddevallabron syntes fint från luften.

 

"Men - är inte det vårt hus där nere?", hördes från en av korgens passagerare.

 

Jerry & Anette fick också nöjet att se sina arbetsplatser i hamnen från ovan.

 

Mellan båtarna syntes spegelbilden av Remax-ballongen.

 

Vår ballong fortsatte norrut över Uddevalla. Kartan och dataprogrammet som Kenneth hade till hjälp var överens och rapporten till följebilen var att det kunde bli landning vid Fasseröd i norra Uddevalla.

 

Remaxballongen hade hittat lite svagare vindar och seglade sakta över Uddevalla. Efteråt insåg vi att på denna bild finns även med deras blivande landningsplats på Skogslyckan. Peter som är regerande svensk mästare i ballongflygning lyckades landa den stora ballongen vid gräsytan intill den större vägkorsningen som ses på bilden. Landningen väckte en del uppståndelse hos de närboende och resulterande senare även i en tidningsartikel i Bohusläningen.

 

Men ... vår ballong fortsatte norrut över stan. Vid slutet av flygningen byttes husen ut alltmer mot skog under ballongen och ballongen flög lägre ner för att ...

 

 

... slutligen landa vid Bulid.

 

Nära till väg och nära till följebilen så det gick lätt att packa ihop ballongen.

 

Som förstagångsflygare fick Jerry och Annelie en titel från deras första landningsplats, Markgreve och Markgrevinna av Bulid.

 

Vi gjorde sedan ett besök på Skogslyckan hos det andra flyggänget. Peter hade många fler att döpa!