Flygning 2015-08-21

Foto: Cathy Finbow och Eva Olsson.

När

2015-08-21
Var Högsäter - Härsängen
Pilot Kenneth Olsson
Crew10 10
Flygtid 40 minuter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan se Kenneths flygningen i Google Map  eller Google Earth

 

Vid samlingen på torget i Högsäter gjorde Eva en extra koll via mobilen på några vädersidor på internet som brukar vara relativt tillförlitliga. Det krävs mycket förberedelser och färdplanering inför flygningarna. Sedan gäller det ju också att ha koll på hur vädret blir i verkligheten för det är ju faktiskt den som gäller.

 

Lämplig startplats trodde vi idag skulle bli på ett grönområde i centrala Högsäter. Med gemensamma krafter plockades ballongens olika delar fram ur släpkärran.

 

Närboende barn kom och lekte med Elie och Trevor. Notera att barnen helt perfekt kom med hörselskydd och arbetshandskar på.

 

 När ballonghöljet lagts ut på gräset försökte Trevor reda ut alla repen som fanns i toppen av ballongen.

 

Patricia som skulle flyga för första gången såg ut som hon försökte ta sig in i ballongen från en något ovanlig väg.

 

Så hamnade Patricia i alla fall på rätt plats i ballongkorgen, tillsammans med dotter och svärson. 

 

Ballongen lämnade marken och steg uppåt och tog så sakta fart norrut som planerat.

 

Kvar på marken lämnades bland andra några närboende som slagit sig ner på första parkett för att se ballongstarten.

 

Följebilen körde norrut och stannade vid Bön i närheten av några hästar och såg ballongen närma sig uppe i skyn.

 

Det vackra landskapet beundrades och Elie bekantade sig med en av hästarna. Men så såg det ut som ballongen ändrade kurs och det rapporterades också om detta via kommunikationsradio från ballongen.

 

Helt mot vad som planerats vände vindarna 90 grader och tog ballongen närmare Kroppefjäll. Uppe under faktarutan finns GPS-tracken som tydligt visar riktningsförändringen. När följebilen kom fram hade ballongen redan landat och luften lämnat ballonghöljet.

 

På det osådda gärdet dammade det rejält när följebilen körde in för att hämta ballongen. Snabbt packades allt in i släp och buss och ...

 

... vi återvände till Högsäters torg för fika. Trevor glömde i sin iver att snabbt komma ut att ta av sig säkerhetsbältet och höll på att ta med sig hela bussen.

 

Patricia fick som förstagångsflygare genomgå den vanliga dopceremonin och sedan följde en presentationsrunda så att Markgrevinnan av Härsängen fick öva på sin nya titel. Titeln får man efter vilken plats man landat på vid sin första flygning.

 

Det blev stor glädje när Markgrevinnan träffade Markgreven av Härsängen. Tomas hade landat på samma gärde vid sin första flygning för fem år sedan.

 

Flygningarna avslutas alltid med kaffe och mycket socialt prat. Erfarenheterna från flygningen gås igenom och det brukar alltid bli en del andra samtalsämnen som diskuteras också.

 

Idag spelade även de ljuvliga blåbärsmuffinsen en viktig roll också.